Tuesday, October 14, 2014

Speghetti Bolognese dari Dapur Kiutku

Haaa bila pening tak tau nak masak apa, atau bila tekak dah muak nak telan nasik, makanya hidangan pasta adalah option yg paling senang utk disediakan. Sgt mudah nak masak, cepat n paling penting sedddappp dan mengenyangkan. Malu pulak nak share resipi speghetti bolognese sy kat sini. Bukan apa...sy percaya semua org pandai masak speghetti bolognese..kannnn~ Tp demi beberapa sahabat n kenalan yg request resipi speghetti bolognese yg sy biasa masak, maka sy gagahkan diri utk share kat sini. Malunya! (blushing dah ni..siyes pink dah pipi i!)



Mungkin ramai yg prefer utk sediakan kuah speghetti drpd ready made/instant bolognese sauce yg ada kat pasaran (cth macam prego). Tp, sy lebih prefer sediakan sendiri sauce speghetti sy dgn menggunakan tomato puree as bahan utama. Teringin jugak nak try buat bolognese sauce dgn tomato fresh yg dikisar..ala-ala chef kt hotel buat tp tak berkesempatan lg nak cuba. Hmmm insyaAllah nanti-nanti mmg nak try!

Ok..takyah bebel panjang-panjang, jom kita tengok bahan-bahan yg diperlukan utk menyediakan Speghetti Bolognese ni. Hee hmm klu taste kita sama, korang sure akan sgt suka dgn resipi ni. Serious therbaekkkk! Homaigoddd puji resipi sendiri! Hahaha tp percaya la.. (still malu sbb nak share resipi tp tetiba boleh lak jd tak malu puji resipi sendiri..lalalalala)


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 biji bawang besar bersaiz sederhana (dipotong cube comel-comel)
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar lumat)
  • Minyak masak (nak lebih healthy, gantikan dgn minyak jagung/ olive oil)
  • Mixed herb (sy gunakan brand McCormick) 
  • Daging kisar (sy gunakan brand Ramli, 1 pack..nak lebih pun takpe)
  • Sosej (setengah paket..tp agak-agak la byk mana yg korang suka)
  • Cendawan butang a.k.a button mushroom (sy gunakan brand Ayam Brand)
  • 1 biji lada banggala a.k.a capsicum (sy guna yg kaler hijau..bau dia lg best)
  • 1 tin tomato puree brand Duchef (yg tin 430g tu) - ni mmg brand feveret sy..klu brand lain tu rasa dia masam n tak sesedap Duchef ni..tp bergantung pada citarasa korang ye..nak tukar yg lain pun takde hal
  • Sedikit serbuk black paper
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 paket speghetti (tak kesah brand apa..janji halal..hehe)

Bawang besar yang dipotong dadu..kalau tak dadu pun boleh..tp bila didadukan baru la lagi molek kuah speghetti kita..dadu kiut-kiut tau!~

Bawang putih yang telah dikisar..sy tumbuk lumat guna lesung batu je..malas nak kisar guna blender

Mixed Herbs ni wajib ada kat dapur saya..antara brand yg sy suka adalah brand ni, McCormick..buat lasagna pun boh ni jugak

Minced beef/ daging kisar..sy akan defrost dulu..kemudian basuhkan skit buang lebihan darah-darah tu..hehe nak guna terus pun tak jadi masalah

Sosej yang telah dihiris-hiris cantik..cantik ke?haha

Capsicum ni sy potong dadu-dau..tapi jangan la kecik sangat ye..agak-agak la saiz dia ye

Button mushroom ni dihiris 4-5..bergantung jugak pada saiz mushroom tu..brand Ayam Brand

Favourite tomato puree..brand Duchef..rasa dia tak masam n manis-manis tomato tau~


Cara-cara membuat:

  1. Tuang sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau, agak-agak sehingga bawang besar tu kelihatan seakan-akan tanslucent (jgn sampai garing tau). Masukkan sedikit mixed herb dan kacau rata.
  2. Masukkan daging kisar, kacau sehingga daging masak. Kemudian, masukkan sosej yg telah dihiris.
  3. Masukkan tomato puree dan sedikit air (jgn banyak air..agak-agak la kepekatan sauce yg korang suka). Biarkan seketika hingga sedikit menggelegak
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Serta sedikit serbuk lada hitam.
  5. Bila kuah dah sesedap rasa, masukkan mushroom dan capsicum. Kacau rata then tutup api. (Capsicum tu tak perlu dimasak terlalu lama..tak sedap if capsicum tu lembik-lembik).
  6. Dalam periuk yg berasingan, rebus speghetti (pasta) sehingga masak (cukup sekadar lembut kenyal-kenyal..takmau overcooked ye). Ada yg tak pasti cara utk merebus pasta. Masak air terlebih dahulu. Bila air dah menggelegak, masukkan speghetti (pasti). Rebus sehingga masak. Bila dah masak, angkat dari periuk dan toskan. Tuang sedikit minyak pd speghetti yg telah ditos td utk elak speghetti tersebut melekat to each other)
  7. Bila semua dah siap, boleh la serve cantik atas meja makan. N makan dgn family/kawan-kawan terchenta!!!~
Pasta yg telah direbus..psssssstt kat dapur sy stock spaghetti habis so terpaksa guna fettuccine..ni je yg ado 

Bolognese sauce yang dah siap dimasak n dah siap dicedok ke dalam magkuk untuk dihidang atas meja makan

TADAAAA bolognese speghetti dah siap!!~ now dah boleh NGAPPPPPP! Bismillahirrahmanirrahimmmm...

Okie darlings..SELAMAT MENCUBA!~


Zinn

No comments:

Post a Comment